De laatste plek

“Het eerste weekeind van september. Kun je dan?” Vrijdag heen en zaterdag terug.” Mijn antwoord is kort: “Nee, sorry, helaas.” Maarten wilde graag dat zijn zus en ik hem begeleiden naar zijn laatste rustplaats. Midden in Frankrijk. Maar die vrijdag is de sterfdatum van mijn vader. En zaterdag viert mijn schoonmoeder haar verjaardag. We leggen alle agenda’s naast elkaar. Maar komen er zelfs met veel gepuzzel en goede wil niet uit. Ik zucht: het moet blijkbaar zo zijn. Ik beloof Schoonmama dat ik recht uit Frankrijk doorrijd en aansluit. En ergens is het ook wel passend om na 40 jaar vriendschap de as van mijn vriendje juist op 2 september uit te strooien. Dus stappen we even voor 9 uur in de auto. De rit verloopt voorspoedig. We delen herinneringen, halen verhalen op en lachen om gebeurtenissen uit het verleden. Als we de tolweg verlaten, voert de route ons door typisch Franse dorpjes. Tot aan het geopende hek van de eindbestemming en de warme knuffel van de eigenaresse. We klinken met champagne op zijn leven. En bepalen de exacte laatste rustplek. Zus laat haar broertje liefdevol neerdalen, vriendin strooit rozenblaadjes van de door hem geplante struiken en ik leg vast voor de thuisblijvers. De rust is nadrukkelijk voelbaar, de harmonie gonst om ons heen. Hoezeer we ook tegen dit moment hebben opgezien: het voelt goed. Rust zacht, lieverd. Het is goed zo. We zullen je niet vergeten.

4 thoughts on “De laatste plek

  1. “Als we iemand verliezen van wie we houden, moeten we leren niet zonder hem te leven, maar te leven met de liefde die hij achterliet”.
    En je vader had dat zeker ook goed gevonden!

  2. Mooi Dorine! Twee bijzondere, dierbare dagen hebben we samen meegemaakt. Zo goed leerden we elkaar niet eerder kennen in al die jaren. Mijn kleine broertje, jouw grote vriend is op zijn geliefde plek bij Janine, daar waar hij wilde zijn. Onder die prachtige boom, in de natuur. Het was mooi, het was goed, de cirkel is rond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s